Jag älskar lydnadsträning!

bobbyNär man går upp klockan fem en helgdag för att ägna sig åt lydnadsträning vet man att man verkligen gillar att ägna sig åt lydnadsträning. Så vad är det i lydnadsträningen som gör den så alldeles fantastisk?

Känslan när allt stämmer, är ett av svaren på den frågan. När man befinner sig mitt i ett av de där fåtaliga tillfällena när det mesta bara går bättre än förväntat, när man är i en bubbla tillsammans med sin hund och det känns som om att det inte finns någonting som kan komma i vägen. När man har jobbat sig igenom ett problem i lydnadsträningen och det äntligen börjar se bättre ut. När hunden gör ett perfekt fjärrskifte med låsta framtassar efter flera veckor av oroligt tasstramp. Eller när lydnadsträningen leder till att det fria följet plötsligt känns som en dans där hunden följer tätt vid din sida oavsett hur många piruetter du gör.

Ett annat svar är att lydnadsträningen består av så mycket olika delar. Det finns alltid något som man just för tillfället är bra på och som man kan köra som ett feel-good-moment. Lydnadsträningen innehåller dessutom alltid en lång rad med detaljer som man behöver bli bättre på. Det går att träna i trånga utrymmen eller på soffmattan på lunchpausen, eller en heldag ute i spöregn på brukshundklubben, och under båda passen kan man komma lika mycket framåt i sin lydnadsträning.

Det är också häftigt att lydnadsträningen (oftast) inte är självförstärkande för hunden, hur gärna man än vill så jobbar den inte med oss för att just det är det roligaste i världen. Ändå kan man, genom väl planerad lydnadsträning och bra belöningar, få hunden till att tycka just det – att lydnadsträning faktiskt är det häftigaste man kan vara med om.

Lydnadsträning har också fördelen av att det finns otroligt många duktiga hundtränare som gärna delar med sig av sin kunskap, t.ex. Maria Brandel. Åtminstone i södra Sverige är det lätt att hitta och anmäla sig till bra lydnadskurser, det finns gott om tävlingar och det är lätt att hitta folk att bilda träningsgrupper med. Och om man någon gång skulle tappa träningsmotivationen så är det just det här med härligt folk som spelar absolut störst roll när det gäller glädjen i lydnadsträning. Det är nästan omöjligt att inte bli inspirerad av en duktig kursledare, att inte dras med i euforin när en träningskompis lyckas på tävling eller att träna störningsträning med hatt och lösmustasch utan att känna att det var dagens höjdpunkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *